S'origen de sa festa és religiós, ja qué sa Cincogema té lloc durant sa celebració cristiana de Pentecostés. Sa paraula prové des grec pentekosté (πεντηκοστή), que vol dir cinquagèssim. És a dir, cinquanta dies o set setmanes després de Pasqua. Amb aquesta festa, es cristians menorquins posam fi an es temps pasqual que va començar es Dijous Sant. Després des Diumenge de Resurrecció i de sa Nativitat de Jesucrist, sa Cincogema és sa tercera festa més important a l'Església Catòlica. Es Nou Testament, en es Fets des Apòstols, capítol 2, relata es descens de l'Esperit Sant durant una reunió des Apòstols a Jerusalem. Aquest fet marcarà es naixement de l'Església Cristiana i sa propagació de sa fe de Crist.
Antigament, ses anades a vega solien ser as camp o a ses coves de ses cales de Ciutadella (Fontanelles, Macarella, Cala'n Turqueta…). Avui en dia, emperò, prohibides i esfondrades sa majoria de coves i casetes de pescadors, sa gent no ha abandonat sa tradició, però ses vegues es fan a ses urbanitzacions, a xalets, apartaments i càmpings. Desgraciadament, es darrers anys s'han produït nombrosos incidents i actes de vandalisme durant ses nits de Cincogema a urbanitzacions com Cala Blanca o Cala'n Blanes. Contenedors trabucats, faroles arrancades o desenes de cotxes amb sos retrovisors remputs que se sumen a ses queixes des vesins per festes i remors a sa matinada que no respecten es seu descans.
Tots hem tengut quinze anys i tots hem fet al·lotades. Però una cosa són al·lotades, i una altra gamberrades o delictes contra sa propietat privada. Es adults tenim un problema si no sabem transmetre correctament ses tradicions a ses noves generacions. Cincogema no era vandalisme, sinó es preludi de ses nostres festes de Sant Joan. Era aquell primer gin amb llimonada, aquell primer toc de tambor i fabiol, aquella primera calamuada. Es vandalisme no és compatible amb s'estimació i es respecte que sempre hem tengut es ciutadellencs per ses nostres tradicions. Demostrem-ho.
1 comentario
Para comentar es necesario estar registrado en Periódico de Ibiza y Formentera
... tampoc era cap festa religiosa... así que menos lobos...