Solo cuatro de las monedas compradas por el Estado en subasta viajan a Balears
El diner de Pere de Portugal que en una de sus caras muestra las armas portuguesas y en la otra, las barras catalanas. También la inscripción «senyor de Mallorca». | Redacción Digital
«Como nos dijeron que había poco dinero, en el museo decidimos pedir que compraran la moneda de Pere de Portugal (1232 -1244) porque es única y porque tiene una gran importancia documental, queríamos asegurarnos de que, al menos, nos comprarían esa». Así se explica Joana Maria Palou, directora del Museu de Mallorca, sobre el destino de los nueve lotes adquiridos por el Estado en subasta, el pasado 27 de noviembre, de una colección de monedas acuñadas en Mallorca que salió a la venta en la casa barcelonesa Aureo & Calicó. El Boletín Oficial del Estado (BOE) acaba de publicar que del total de monedas adquiridas, solo cuatro formarán parte del patrimonio de Balears. El resto se las queda el Museo Arqueológico Nacional.
También en Noticias
- Okupación en Ibiza: el dueño del piso okupado por unos magrebíes en Sant Antoni sigue esperando respuesta judicial
- Rebelión vecinal por el cambio a sentido único de un transitado camino en Ibiza
- Multa de hasta 15.000 euros para quien tiró a cuatro perritos recién nacidos a un contenedor de basura en Ibiza
- Balú, un perro especial que necesita urgente un hogar de acogida en Ibiza
- Una niñera mira debajo de la cama del niño que cuida y se encuentra a un hombre al acecho
16 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Periódico de Ibiza y Formentera
Y si hem de xerrá de monedes, sa moneda de més prestigi que circulava pes reynos d'En Jaume I, era s'obol ò melgorês de Montpeller, que duya gravada sa creu occitana. Recordá qu'En Jaume I vá nexe à Montpeller y que Montpeller formava part des territoris continentals des Reyno de Mallorques.
@Mosca Collonera, Si té lleggexes sa crònica d'En Pere IV vorás que cuand En Jaume III intentava recuperá es territoris continentals des Reyno de Mallorques entrava an sos seus homos, an ses espases desenvaynades, pes pobles des Contat de Rossello cridant Mallorques. Y es que seguían àn En Pere, feyen lo matex pero cridant Aragó. Àn es combats pes Contat de Rosselló no se xerrá de Cataluña ni de catalans per rês.
Cuatre barres son de sa Corona d´Aragó, três barres son d´es reyna de Mallorques, ses três barres que varen esê sa banderas y s´escut de Mallorca durant tot es reynad de Mallorques heu va fé en Jaume II per distinguirló des reyna d´Aragó, trovarêu sa tribarrada a molts des edificis fets ò empleyads pen Jaume II, com es Castell de Bellver, sa catedral, s´Almidaina, etc. P.D. Si es fundadó de s´Ultima Hora, es señó Tous obrís ets uys y vés emb es panfleto catalanista que s´ha convertit es seu diàri, entrería a sa redacció emb una escopeta y voriem rates corre com si hesin vist el dimòni.
Molt interesant mosca collonera.
http://aventar.eu/2016/01/30/cronicas-do-penedo-ii-pere-de-portugal/ para saber más sobre Pere de Portugal. Está en Portugues pero se comprende bien.
Nomes t'ha faltat contar lo de ses ditades de sang d'en Wilfredo. Som balears mai catalans
Molta ignorància i molta mala llet hi ha per aquí. Les barres són en origen catalanes perquè ja eren usades pels comtes de Barcelona abans del casament de Petronila d'Aragó i Ramon Berenguer IV. Les armes d'Aragó estaven formades per una creu per caps de sarraí als espais, una heràldica adoptada per Pere d'Osca (1094-1104). Ara diré una cosa que farà molta ràbia a alguns dels que passen per aquí: en l'Edat Mitjana, a tots els naturals dels territoris de la Corona Catalano-Aragonesa (incloent valencians, mallorquins, menorquins, eivissencs, etc.) se'ls coneixia com a catalans. Us pot fer ràbia, però la realitat és la que és. Llegiu llibres que no hagin estat escrits per gonelles, sinó per gent seriosa. Per cert, la moneda no és d'or, és de billó i, pel que fa al forat, el més lògic és pensar que fou fet per demonenitzar-la, no per penjar-se-la del coll.
En aquellos entonces las barras representaban al Reino de Aragon. De donde sacan esta informacion?
Barras catalanas??? mem cuan vos informau un poc més de sa nostra històri. Ja basta de dir mentides. No vos fa vergonya?
Las barras son del Reino de Aragón, no de Cataluña.