Les centenàries germanes Fèlix i el darrer moliner des Puig des Molins
Maria i Antònia Serra Ferrer, de can Fèlix, han complit enguany 105 i 100 anys
TEF - Televisió d'Eivissa i Formentera | Youtube: Televisió d'Eivissa i Formentera
Al Puig des Molins, a la ciutat d'Eivissa, hi viuen dues germanes excepcionals. Ambdues són filles del darrer moliner que va moldre gra per fer farina a Vila, però el que de veritat les fa extraordinàries és la seva salut de ferro tot i haver superat els cent anys. La més gran de les germanes de can Fèlix és na Maria Serra Ferrer, que el passat 20 de febrer va complir 105 anys, mentre que n'Antònia en va fer 100 el 8 de gener. El seu secret? «No el podem dir perquè ens podríem equivocar però potser els aires des Puig des Molins i els de la mar, que vénen de Formentera. No en veig un altre, de secret», assegura n'Antònia. Al casament de can Fèlix, just a tocar del molí del mateix nom, eren cinc germans: Maria, Margalida, Antònia, Esperança i Joan. Una bona colla que s'encarregava de fer les feines pròpies de la pagesia quan no feia prou vent per posar en marxa el molí. «'A plegar ametlles!', ens deia es papà. Tot estava ple d'ametllers i la finca arribava fins a la mar», explica na Maria. Fa un segle, el Puig des Molins no tenia res a veure amb el que és avui dia: «Només hi havia quatre cases. Quan érem petites, fèiem matances, però duia molta feina i després ja només veníem el porc i ens ho feien tot». El pare de na Marina i n'Antònia era en Joan Serra, de can Fèlix, considerat el darrer moliner de Vila. «Venia gent a dur gra de tots els pobles d'Eivissa perquè n'hi havia pocs, de molins. Mon pare els deia el dia que estaria molta la farina», explica n'Antònia. Aquesta dona centenària encara recorda com la gent de fora Vila, per entrar aliments a la ciutat, havia de passar abans pel consumer, que era la persona encarregada de cobrar l'impost municipal sobre el consum. Molts de pagesos, per no haver de pagar aquesta taxa, se l'enginyaven per amagar els seus productes i enganyar els funcionaris municipals. «Al cap de s'Alamera hi havia el consumer. Ho duien (el producte) un poc amagat perquè el consumer no ho veiés». Una volta el pagès havia entrat amb el gra a la ciutat, el molinar pujava els sacs fins al molí «amb un ase nostre de color negre. També en teníem un de blanc, però era nic i dolent, el teníem amorralat», recorda n'Antònia ‘Fèlix'. El molí d'en Fèlix va estar en funcionament fins després de la guerra civil. Anys abans, Joan ‘Fèlix' tenia tanta feina que va demanar ajuda a son pare perquè li donés una mà. «Mon pare no podia dur el molí tot sol i va fer desembarcar el meu güelo no podia dur el molí i va fer-lo desembarcar -treballava de mariner en un barco ben grosperquè l'ajudés», apunta n'Antònia.
También en Pitiusas
- «Llevo más de un año viviendo en una caravana en un parking de Ibiza»
- Urgente: buscan voluntarios en Ibiza para cuidar camadas de gatitos abandonados
- Acoso escolar en Ibiza: «Tenemos mucho miedo de perder a nuestra hija»
- A juicio un italiano al que pillaron con 20 kilos de cocaína y se deshizo de ellos en un portal de Ibiza
- Multas de 12.000 euros a un alquiler turístico ilegal y a un restaurante de Formentera por no tener licencia
4 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Periódico de Ibiza y Formentera
Ponerme más negativos pero el que está dentro de la familia y lo veo a diario soy yo
Aquest és el millor programa de TEF. Un luxe escoltar els majors i en Juanan ho fa tan bé! Aquestes dos dones és que dona gust escoltar-les i sobre tot amb s'edat que tenen!! Estyan super bé.
Estan molt bé per s'edat que tenen. Sobre tot d'es cervell. Ja m'agradaria a jo arribar a sa seua edat en aquestes condicions. Salut i força !.
Muy buena Gente está dos señoras . Estan Mal Rodeadas por sobrinas que solo Quieren sacarles el Dinero pero Esperamos que estén bien cuidadas