Ja hem donat una passa més, i ara si, som a prop que pugui ser una realitat. El Consell d’Eivissa ha refermat allò que és un clam i que en més d’una ocasió ha reivindicat donant resposta a un sentiment i a una necessitat que ja és de tot els eivissencs i eivissenques: volem una Llei que ens permeti regular l’entrada de vehicles a la nostra illa.

I ho feim no espitjats per un sentiment o una ideologia, sinó convençuts de que les dades avalen que aquest és el camí que hem de recórrer. Des de l’any 2020 el Consell d’Eivissa treballa en recaptar dades que ens permetin justificar que realment aquesta mesura és necessària i que ens hem d’avançar a les tendències actuals del mercat i el turisme si no volem arribar a una situació veritablement insostenible des de totes les vessants: socials, econòmiques i mediambientals.
Així, la col·laboració entre els tècnics del Consell Insular, l’Autoritat Portuària i la Direcció General de Trànsit ens dibuixen un panorama davant el qual cal prendre accions decidides i contundents que ens facin canviar la tendència: actualment a Eivissa hi ha més vehicles que habitants, tot tenint en compte que molts habitants de la nostra illa no tenen permís de conduir i, en molts casos ni tan sols l’edat mínima legal per poder fer-ho!

A aquest fet s’ha de sumar l’arribada indiscriminada de vehicles que la nostra illa pateix els mesos d’estiu i que s’aguditza en juliol i agost. Unes xifres que després de la pandèmia de la COVID han crescut exponencialment. Perquè ens fem una idea, en 2019 (un any, molt positiu des del punt de vista turístic) arribaren durant aquests dos mesos prop de 29.000 vehicles. L’any passat, en 2023, el mateix període va significar l’arribada de casi 50.000. És a dir, si no posam fre, i atenent a les tendències, podríem arribar a un 2025 on podríem doblar el nombre de cotxes arribats en els mesos centrals de l’estiu, respecte de l’any previ al coronavirus.
I aquestes conclusions són les que ens han motivat aprovar, de manera urgent, casi per unanimitat, el passat 10 de maig, la iniciativa legislativa per poder regular l’entrada de vehicles, amb la vista posada al 2025, com any en què voldríem que entrés en vigor i ens permetés posar fre a l’arribada descontrolada de flotes de lloguer (calculam que signifiquen uns 12.000 cotxes) i de caravanes, per tal de poder iniciar la seua posada en marxa d’una manera progressiva.

En aquest sentit vull estendre la ma a tots els partits de l’arc del Parlament. Com a mostra de l’ampli consens que aquesta mesura aixeca a Eivissa, la presa en consideració d’aquesta Llei davant la cambra autonòmica la defensarem, de la ma, el Partit Popular, el Partit Socialista i Unides Podem. És important que aquesta unanimitat que escenificarem es mantingui durant tota la tramitació.
Cap eivissenc ni eivissenca no entendria que no fos així. La necessitat de limitar els vehicles ja no és un anhel, és indispensable i entendre aquesta fita, únicament com una estratègia per fer política serà un error que no mereixem com a societat.
Així, vull acabar donant les gràcies a tots els tècnics del Consell Insular d’Eivissa que ens han permès arribar a aquest punt i vull expressar el meu desig a tots els partits polítics perquè entenguin en quin punt estam i la importància de mostrar a tothom que estam a l’alçada que l’illa d’Eivissa mereix.