Un Plan. Quan el maig de 2015 el PSOE va assumir el govern del Consell juntament amb Podem-Guanyem va ser amb un objectiu: canviar la manera de fer les coses i els objectius. Durant aquestos anys hem treballat amb tots els col·lectius, hem estat a prop de la societat i hem afrontat molts de problemes, alguns amb èxit, altres no tant.
En el cas del PTI, s'han tengut multitud de reunions, també amb el Col·legi d'Arquitectes, per abordar el que els preocupa a ells i el que ens preocupa a nosaltres, que no sempre és el mateix.
La problemàtica territorial té molts vessants, i sempre és molt complex abordar-la. Per això moltes vegades no es prenen mesures puntuals necessàries per falta de l'acord global que és molt difícil d'aconseguir.
Com molt bé diu el president del col·legi, Iván Torres, «muchos inversores extranjeros se dirigen directamente al suelo rústico porque la norma era más clara que en urbano». La pressió urbanística que a Eivissa pateix el sòl rústic ve derivada de la dificultat de construir en urbà, que és on bàsicament correspondria.
Aquesta pressió, que no respon a les necessitats de la població resident i que desvirtua el que ha de ser l'activitat en sòl rústic, és la que en el seu dia vàrem afrontar amb la Norma Territorial Cautelar. Intentarem posar fre a una dinàmica que, en èpoques d'expansió econòmica com és la que estam vivint, fa que Eivissa hagi de suportar una onada especulativa brutal que incrementa els preus de sòls, de les edificacions, dels lloguers...
Aquesta NTC diu que les cases per viure en rústic no poden ser de 500 m², que no es poden fer dins el bosc i que qui construeixi ha de cuidar tota la finca. Que no es poden fer tancaments de 2 metres d'alçada i que les piscines han de ser petites, tenint en compte la falta d'aigua bona que es pateix a l'illa. També diu que qui té una finca o qui la rep en herència manté els drets edificatoris, però no qui la compra.
I això és bàsicament el contingut de la NTC que consensuàrem amb l'equip de govern, ja que són mesures molt concretes per a una actuació molt concreta i que no podia dilatar-se fins a la revisió en profunditat del PTI que, tal com sempre hem dit, ha de comptar amb el màxim consens i participació per part de tothom. No només partits polítics i Col.legi d'Arquitectes, sinó tota la societat.
Però la NTC té caducitat, cosa que vol dir que si en els pròxims mesos no incorporam aquestes mesures al text del PTI de forma definitiva, la norma decau i tot queda com abans. Donat que la revisió del PTI està en una fase molt preliminar de diagnòstic de la situació i que la tramitació sempre és llarga, i més si volem fer un ampli procés participatiu, com s'ha de fer, des del govern del Consell hem considerat necessari que aquestes qüestions incloses a la NTC passin a ser quant abans part del PTI existent.
Així podrem afrontar la revisió del Pla territorial amb totes les garanties i la tranquil·litat que la dinàmica dels últims anys de consum especulatiu del sòl rústic, almenys, està controlada.
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Periódico de Ibiza y Formentera
que hagan como en Nueva Zelanda, prohibir la adquisicion de viviendas a los extranjeros y nacionales que vienen a especular salvajemente. compran y luego alquilan la vivienda con fiestas incluidas, haciendo que la gente normal no tengan vivienda propia.
Quin problema hi ha en publicar els resultats del seu diagnòstic? Si es va anunciar amb focs artificials la seva contractació, els resultats també haurien de ser oferts a la societat. Potser no us interessa? Llavors paguen de les vostres butxaques els 80.000€. Però ara bé, ara 1 any de vacances, que es veu que ja heu treballat massa... On deu quedar la vostra transparència i ganes de consens?
Intentarem posar fre a una dinàmica que, en èpoques d’expansió econòmica com és la que estam vivint, fa que Eivissa hagi de suportar una onada especulativa brutal que incrementa els preus de sòls, de les edificacions, dels lloguers... Bàsicament, con la iglesia hemos topado. Hacer lo que yo digo pero con lo mio no hago...
Ideas para evitar la especulación. 1.Duplicar la superficie de parcela mínimamente suelo rústico. 2. Controlar las ventas en portales inmobiliarios de viviendas q no cumplen parcela mínima y tienen más de 500 M2 construidos 3. Que la administración cumpla con los plazos de otorgar informes y licencias. Para ello los colegios profesionales pueden ayudar por su preparación y competencia.
La NTC es solo una parte de toda la normativa restrictiva que ha aprobado en pacto de izquierdas tanto a nivel balear como insular durante esta legislatura. Entiendo que tanto nivel urbanístico como turístico, puede haber multitud de opiniones y ideas, pero prohibir en lugar de regular y controlar, no es la solucion. Esas politicas al final lo que hacen es hacer más pobre a la sociedad ibicenca, ya que no todos somos fondos buitre o grandes inversores, para los cuales supongo regulan tan restrictivamente, pero que al final nos acaban afectando a todos de una manera directa o indirecta. Hay que escuchar al pueblo, sus alegaciones, a las asociaciones que los representan,.. etc, y no mentir sobre decisiones que se toman argumentando que son consensuadas, cuan no es así:so decisiónes unilaterales y con cierto aire de rencor.
Tres años y 80.000€ de coste del estudio para "estudiar" la modificación del PTI no son suficientes? Me toman el pelo? Lo que pasa es que los resultados del estudio no os han gustado y no lo queréis poner en marcha. Incorporando la NTC al PTI hago permanente la moratoria de construcción en rústico y los perjudicados que se fastidien. Bravo! Esto es la política participativa, prohibo porque me da la gana!!
Como no lo habéis tramitado bien , y ahora ya no hay tiempo , intentas justificar que seguir haciéndolo mal está bien !!!