La setmana passada celebràvem el 8 de Març, el Dia de la Dona, o de les Dones, o antic dia de la Dona Treballadora. Es tracta d'un dia per prendre consciència de les desigualtats encara existents esntre hòmens i dones, per prendre consciència de la necessitat d'avançar cap a la igualtat de gènere, per defensar la igualtat d'oportunitats, per recordar la bretxa salarial o el fet que les dones encara tenen més tendència a tenir cura de majors, infants, etc, que no els hòmens. Un dia, al cap i a la fi, encara, de reivindicació profunda.
Una de les qüestions que cada vegada afloren amb més força, pel 8 de Març, és la necessitat d'acabar amb la violència de base masclista. Cada any hi ha un munt de dones assassinades, de vegades per qui teòricament se les estima, amb una seqüel·la al darrere que ens hauria d'omplir de vergonya i potser també d'angoixa. Cada vegada afloren amb més claredat, segurament per mor de la capacitat de comunicació que tenim en ple segle XXI, conductes absolutament reprovables, sovent entre jóvens i adolescents (que, teòricament, haurien de ser ja una passa més endavant en l'escala educativa, i evolutiva). En un món que se suposa civilitzat sorgeixen manades de depravats, d'especímens que han tornat a les cavernes, que s'uneixen amb la intenció d'assetjar o fins i tot violar dones indefenses. Què està passat, perquè no es pugui contenir tota aquesta sagnia?
Passen coses molt diverses. Algunes les apunt només de passada (i les deixaré per a comentar més extensament en futurs papers, si escau, sobre aquesta mateixa qüestió). Per exemple, que no sempre s'apunta tota la diana, sinó només una part, i no sempre la central, a l'hora de diagnosticar les situacions. No he vist, durant les reivindicacions del passat 8 de Març, posem per cas, cap referència a la situació de les dones a les comunitats procedents de l'Amèrica Llatina (on, bàsicament, les dones treballen i malcrien els hòmens, que fan el ronso i abusen d'elles de maneres diverses i variades; ja sé que en faig una caricatura, però crec que té una base estadística prou clara). Tampoc no he vist ni sentit cap referència a la situació de les dones musulmanes, o procedents de països de majoria musulmana, o aparellades amb musulmans practicants. Atenció! El problema no ve de la religió, sinó de la interpretació que en fan una part important de les seues autoritats religioses. Com es corregeix, la desigualtat que han de patir les dones magrebines, fins i tot les que viuen entre nosaltres? Qui se solidaritza amb les que no volen practicar la religió, o, senzillament, es volen treure els símbols religiosos, però els marits, les famílies, etc, no els ho permeten? On és la llibertat de la dona, sota l'Islam? Per què les nostres feministes no s'ocupen d'aquests milers i milers de dones que viuen entre nosaltres i que s'ho passen ben malament, precisament, pel fet de ser dones?
Dit això -i deixats els temes per a papers posteriors-, apuntem als lideratges que prosperen dins la nostra societat. Observem, sense baixar de la superfície, que la majoria de lideratges (polítics, econòmics...) són masculins. Això, estadísticament, ja ens hauria de fer obrir els ulls. Però avui no vull posar l'exemple en aquest fet, ja endèmic, sinó en els emergents lideratges amb un component fonamentalment masclista. Els populismes, arreu del món, estan farcits d'aquest tipus de lideratge. Un Vladimir Putin, passejant sense camiseta dalt el cavall, enmig de prades nevades; un Duterte, a les Filipines, posant per davant que netejarà el país de drogaddictes i de camells, si fa falta al marge de les seues pròpies lleis; un Bolsonaro, blandint tota la seua parafernàlia militarista; un Trump mostrant totes les seues arts vellardes de suposat mascle alfa mostren el camí dels lideratges fonamentalment masclistes. Tots ells, sense que tenguem la més mínima notícia de com són dins els seus respectius àmbits familiars, se'ns apareixen immediatament com a maltractadors, com a individus capaços de sotmetre qui faci falta per aconseguir els seus objectius. I el primer element a sotmetre pot ser, perfectament, la dona que tenguin més a prop. Es tracta, hi insistesc, d'una imatge que es transmet, no res més, però que fa forat. Especialment entre els que tenen més tendència a admirar aquest tipus de lideratge, en comptes de sentir fàstic i menyspreu a l'hora d'observar-lo.
Els líders de l'extrema dreta nostrada es veu -i no deixa de sorprendre'm- que generen una certa admiració entre alguns jóvens, fins i tot si no s'acaben de sentir identificats amb la seua ideologia. Un tipus que es mostra tot ufanós dalt un cavall, cavalcant cap a no sabem on, com si fos un comte Arnau reencarnat, es veu que els cau bé. Uns individus que parlen molt fort, que fan callar els altres si no s'expressen amb els mateixos crits, que esgrimeixen arguments contundents per descerebrats que siguin, cauen bé, entre una certa joventut acrítica.
Arreu s'estan promovent lideratges masclistes. Lideratges que es basen en el domini, en la capacitat de controlar els altres, en el fet de parlar més fort i de donar uns arguments més contundents (encara que no siguin pensats, ni matisats, ni racionals), en el fet de treure pit i de posar-hi molta testosterona. I llavors ens queixam si el jove controla el mòbil de l'al·lota, si l'home pega a la dona, si se l'acaba estimant tant que la treu d'enmig, si tot duu a un final amb sang i fetge.
7 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Periódico de Ibiza y Formentera
si alguien se quiere hablar con alguien, pues Biden, Israel, Francia, Alemania, ahora ESPAÑA, que problema hay para que el pueblo Sáharawi ,vive dignamente en el MARCO de NACIONES UNIDAS , no mi EXTRAÑA EL OTRO PAIS vecino siempre viví INSTABLE por no pensar en SU PUEBLO, solo armamento, más armamento, pero siempre ganará la PAZ y EL PUEBLO, ( HITLER) ha caído.
https://youtu.be/PYlVaB9inoU
Por simple curiosidad =nos ilustrará también usted, en sus futuras opiniones, sr Bernat, sobre en qué quedó aquello de la "paradoja nórdica".Gracias.
mientras ESPAÑA y la UNIÓN EUROPEA avanza (VOX ) no cambia de IDIOLOGIA JUSTA: NK LO DIGO( YO). ESPAÑA Y LA UNIÓN EUROPEA CONTESTA: España confirmó que considera la iniciativa marroquí de autonomía como la "base más seria, realista y creíble para dirimir el contencioso" relacionado con el Sáhara marroquí, en una carta enviada por el presidente del Gobierno español, Pedro Sánchez, al rey Mohamed VI. Pedro Sánchez subrayó, según un comunicado de la corte real, que "reconoce la importancia que tiene la cuestión del Sáhara para Marruecos". En este sentido, “España considera la iniciativa de autonomía presentada por Marruecos en 2007 como la base más seria, realista y creíble para la solución del diferendo”. También se refirió a los "esfuerzos serios y creíbles realizados por Marruecos en el marco de las Naciones Unidas para un arreglo que satisfaga a todas las partes". En su carta al Rey, el presidente del Gobierno español destacó que "a los dos países los unen estrechamente los lazos de amor, historia, geografía, intereses y amistad común". Sánchez expresó su "certeza de que los dos pueblos comparten también la misma suerte" y que "la prosperidad de Marruecos está ligada a la prosperidad de España y viceversa". En su carta al Rey Mohammed VI, el presidente del Gobierno español subrayó que "nuestro objetivo es construir una nueva relación, basada en la transparencia y la comunicación permanente, el respeto mutuo y los acuerdos firmados entre las dos partes, absteniéndose de toda actuación unilateral, y en el nivel de importancia de todo lo que compartimos".En este contexto, "España actuará con toda la absoluta transparencia que le corresponde con un gran amigo y aliado". “Quiero asegurarles que España cumplirá siempre sus compromisos y su palabra”, añadió Ydro Sánchez. Por otro lado, el presidente del Gobierno español, en su carta al rey Mohammed VI, reiteró su "determinación de trabajar juntos para abordar retos comunes, en especial la cooperación para gestionar los flujos migratorios en el Mediterráneo y el océano Atlántico, y de trabajar siempre en un espíritu de cooperación.” completo.” En su carta al Rey, el presidente del Gobierno español, Pedro Sánchez, concluyó que "estas medidas se tomarán para garantizar la estabilidad y la integridad territorial de los dos países".
D.E.P a todas la mujeres INTERNACIONALES víctimas de los asesinos , y yo soy MALTARATDOR pido cadena perpetua revisable, (VOX) habla: Español, de 48 años y casado con su víctima: así es el prototipo del asesino machista Según un informe del Observatorio contra la Violencia Doméstica y de Género del Consejo General del Poder Judicial, siete de cada diez agresores eran españoles y sólo 8 de las 46 víctimas de 2020 presentaron denuncias previas contra el mismo Cada vez que se produce en( España) el asesinato de una mujer a manos de su pareja (o ex pareja), parte de la sociedad pone el interrogante en la nacionalidad del agresor introduciendo en la opinión pública el argumento de que la violencia machista no es intrínseca de la cultura española, sino que la introducen los inmigrantes que llegan al país. Los datos, sin embargo, muestran que 18 de los 47 asesinatos machistas que se produjeron en 2018 en nuestro país fueron cometidos por personas de nacionalidad extranjera. El resto, un 62%, fueron cometidos por personas con nacionalidad española. Entonces, ¿por qué se realiza este énfasis en la nacionalidad del agresor? "Es claramente un prejuicio xenófobo", explica a Esteban Ibarra, presidente de Movimiento contra la Intolerancia). Ibarra admite que ciertas culturas pueden acoger más violencias machistas "cotidianas y puntuales", pero subraya la gran diferencia entre este tipo de actitudes y cometer un asesinato. "Rechazamos de plano el sostenimiento del prejuicio de que haya culturas mas violentas. La cultura machista es planetaria, por lo que la nacionalidad es irrelevante cuando se realiza un acto de violencia machista". Un repaso a las redes sociales, sin embargo, muestra que la realidad de los datos empapa a cuentagotas al discurso popular. "Otro asesinato machista cuyo asesino es un ecuatoriano, hagan el favor de significar su nacionalidad porque es fundamental", dice un usuario por Twitter tras conocerse que el autor del primer crimen machista del año, que se produjo este jueves en Laredo, es latinoamericano. "Nacionalidad ecuatoriana, dejen de echar tanta bilis hacia los españoles", añade otro.
,,,muy buena "Opinión" Sr. Bernat,,así Si,,,
OLEEEEEE 💙🇪🇸🇪🇺👏👏👏👏,, GOOD ARTÍCULO 👍 😉.