L'increment de casos de COVID-19 ha fet que s'hagin pres mesures per frenar la pandèmia, especialment visibles, a la ciutat d'Eivissa. La primera reacció ha estat inequívoca: «No és just que les Balears paguin la mala gestió d'Ayuso (presidenta de la comunitat independent de Madrid)».
Com que Madrid és Espanya dins d'Espanya, si a Madrid hi ha un grau d'infecció espectacular, a Espanya també. I, com que les Balears són Espanya (no dins Espanya, sinó fora), s'ha de fer exactament el mateix que es faci a Madrid. Tot això esperant que un jutge li doni la raó a Ayuso i els metges i companyia hagin d'empassar-se la seua idea sobre com controlar la pandèmia.
Les mesures restrictives imposades a la ciutat d'Eivissa (i ja aixecades a Sant Antoni de Portmany, amb prou temps per enmig des de la visita reial) no venen donades per la situació a Madrid, sinó per un exercici (suposam que de responsabilitat) per part del govern de les Illes Balears, m'imagín que d'acord amb el govern de la ciutat. Certament, ja som al punt en què s'està produint el debat sobre els efectes col·laterals del virus, l'impacte en l'economia i totes aquestes coses. Però, no havent-hi encara ni medecina segura, ni molt manco vaccí antiviral, sembla lògic que s'hagin de prendre mesures per tal d'evitar-ne la propagació. O, com a mínim, per frenar-la notablement.
Algú podria pensar que les mateixes mesures no s'han pres fa temps a Madrid (i per això ara és el focus de propagació més rabiós de tota Europa) a causa de la pressió (i la força) de determinats sectors econòmics. Qui pensi això s'equivoca de ple en ple. I no coneix Madrid. Perdó, vull dir Madrit (concepte, que diria Iu Forn). Madrit concepte no pot permetre de cap de les maneres un tancament si, essent Espanya dins Espanya, no es tanca automàticament tot el Regne (hi hagi o no propagació del coronavirus, que això, com s'està veient ben clarament, és una qüestió del tot secundària). Si fos només per la qüestió de la pressió de l'Ibex, no s'hauria diversificat el tancament de barris estrictament en funció de la classe social. Es pot tancar Vallecas, però no es pot tancar Salamanca. Es poden prendre mesures més o manco excepcionals als barris amb predomini d'habitants de classe treballadora. Però no es pot fer el mateix en els barris de famílies més acomodades.
El classisme ha estat un dels detonants del fet que Madrid sigui el principal focus europeu de la pandèmia. I no crec que, de manera general, s'estigui analitzant la qüestió a partir del paràmetre del classisme. S'està demostrant que Madrit concepte és la societat més elitista, més desigualitària i més poc liberal d'Europa.
Quan es protesta, des de la perspectiva econòmica, sobre la situació restrictiva imposada per tallar la propagació del virus, no es té en compte que les coses encara poden anar molt pitjor. Si hom aconsegueix frenar el virus en un temps raonable, el daltabaix encara es podrà controlar una mica. Però, imaginem el pitjor dels casos: per mor de la por al caos econòmic més absolut, hom permet la propagació del virus a lloure. Imaginem que tardam cinc anys a trobar un antídot o un vaccí (en espanyol, vacuna). Imaginem que, en aquest temps, a Europa s'infecten dos-cents cinquanta milions d'habitants, dels quals, en un parell o tres d'hiverns dolents, se'n moren cinquanta o seixanta (milions). Imaginem que un trenta per cent d'aquests són gent jove, en edat laboral i entre la població més preparada. On se n'aniria, llavors, l'economia?
Si no es conté el virus, no resulta tan fàcil imaginar una Europa que hagi exhaurit tots els seus recursos, un Regne d'Espanya en fallida total i unes illes Balears amb un setanta per cent d'atur entre la seua població activa. Per tant, una Europa que no pugui pagar ni atur, ni ERTOS, ni prestacions, ni al·licients a les empreses per crear ocupació. Una Europa, facem-ho encara més apocalíptic, que no pugui pagar els seus metges, ni els seus mestres, ni els policies, ni els militars, ni els jutges... Una Europa on els medicaments hagin desaparegut, i on les bandes armades es dediquin a comerciar amb els últims antibiòtics que hi quedin.
Això, esperem-ho, no passarà. Però no resulta impossible que passi. Podria passar. Perquè, al cap i a la fi, tot depèn de la gestió que se'n faci des de cada institució responsable de fer-hi front. Perquè hi ha Angela Merkel, i Charles Michel, i fins i tot Ursula von den Lyen, pens que no arribarem a aquests extrems. Si la Unió Europea estigués en mans de Díaz Ayuso, segurament la situació acabaria sent molt pitjor del que hem descrit en els paràgrafs anteriors.
4 comentarios
Para comentar es necesario estar registrado en Periódico de Ibiza y Formentera
1º, paguen Ses Balears "y Pitiusos". 2º, su clásico fanatismo le lleva a argumentaciones tópicas y cutres.2º, le recuerdo que la Sanidad está transferida y dirigida por una persona que ha colocado a su pareja a su ladito, ésta se ha dedicado a degradar a otra persona que llevaba 12 años haciendo un trabajo impecable aquí. 3º, la crisis económica a costa de la histérica reacción a nivel mundial (Encierro, cuarentenas romano/medievales y demás, en lugar de la sobredimensionar temporalmente la capacidad asistencial de la Sanidad, viendo lo que venía), ha provocado que a final de año mas de 121 millones de persona estén en riesgo de morir de hambre, y unas 12.000 mueran al día (Oxfam). Morirán muchos mas por ello que por el virus. 4º, si, la culpa es de Madrid... Primero la culpa era de los dioses, luego del demonio, luego del vecino, y hoy de Madrid. 5º La ciencia demuestra que las grandes ciudades están mas expuestas, y nuestros expertos ignoran la ciencia (Karolinska, CEBM...)
Leyendo el primer párrafo, ya se ve el fanatismo y antiespañolismo de este señor,, por lo menos no ha escrito ni una palabra de su Cataluña,, ah,, que también hay localidades confinadas y desgraciadamente hay muertes y contagios todos los días
Sr. Bernat, no se preocupe que muy pronto la raza aria catalana vendra a liberarnos del yugo español para conducirnos a la arcadia feliz de los paises catalanes, en la que solo estara bien visto que trabajen los que no hablen catalan.
Como siempre un articulo objetivo,ponderado,ecuanime,imparcial........Por supuesto, nada sectario y apegado a la realidad de la problematica de ibicencos y españoles dando soluciones.Vaya, que si fuese una tesis doctoral estaria rozando el "cum laude".