I tu, i ell, tots en realitat! Pels que no us vengui a la memòria la famosa llibreta blava de n’Aznar, ja us ho dic jo: era allà on apuntava qui havia de ser cosa, ministres o el mateix Rajoy, a qui va designar candidat del PP a la Presidència del Govern de Espanya!

Les primàries a la Secretaria General del PSOE han set una passa endavant en la democràcia directe al partit, tots els militants hem pogut votar a qui pensam que és el millor candidat per ocupar la més alta responsabilitat del partit. És la única cosa que podem fer per a tenir un partit més democràtic i participatiu per a militants i ciutadans? No, és clar que no.

Les primàries obertes a la militància per a triar candidats a batle, a president de Consell o de Govern són una segona passa endavant i, en aquest cas, l’embranzida ja està donada, ja triàrem na Francina Armengol com a candidata a presidir les Illes Balears. Ho férem en una consulta oberta on més de 12.000 ciutadans -militants i no militants del PSIB- expressàrem el nostre parer democràtic. D’aquí a pocs mesos, a partir de setembre, tocarà triar els candidats a batle i a la presidència del Govern d’Espanya, en primàries obertes, on tot qui tengui interès podrà votar.

Quines passes més s’han de fer per obrir el partit a la ciutadania? En queden moltes, és evident, però crec que és important treballar en fer llistes obertes, en millorar la comunicació i com passen comptes els càrrecs públics davant els electors, en la limitació de mandats, abordar el finançament des partits, desterrar la corrupció de la política, etc. La feina no és que no estigui acabada, és que tot just l’encetam.

Què representa en Pedro Sànchez en aquesta història? Idò l’oportunitat de fer aquest camí, una persona jove amb empenta i amb idees que vol treballar per fer una societat més justa, amb oportunitats de vida digne per aquells que ara no la tenen, per ajudar a recuperar uns serveis públics gratuïts i universals que el PP ha malmès i que volen mal vendre perquè només hi puguin accedir aquells que tenen sous.

Sense ànim de fer sang, algú de vosaltres creu que tot el que està passant a l’Ajuntament de Vila -dimissions, transfuguisme, canvis de batle- podria tornar a passar amb unes llistes obertes, amb primàries obertes a la ciutadania per a triar els caps de llista? Jo, sincerament, crec que no.